Muğla Orman Bölge Müdürlüğü 07.02.1951 tarihinde Muğla, Aydın ve Denizli illerini kapsayacak şekilde kurulmuştur. 26.11.1958 tarihinde Denizli’de yeni bir Bölge Müdürlüğü kurulmuş ve Aydın - Muğla ili mülki sınırlarını içine alan yeni Bölge Müdürlüğü sınırları oluşmuştur.. Coğrafi olarak kuzeyinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, doğusunda Denizli ve Antalya Orman Bölge Müdürlükleri, güneyinde Akdeniz, batısında Ege denizi yer almaktadır.
Bölge Müdürlüğümüz Genel Müdürlüğümüz misyon ve vizyonuna uygun olarak Türkiye Ulusal Ormancılık Programı, Uluslararası Sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini de göz önüne alarak çalışmalarına devam etmektedir.
Kurumumuzun temel hedefleri;
• Mevcut orman alanlarını korumak,
• Orman kaynaklarını sürekli ve çok yönlü olarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde işletmek,
• Mevcut orman kaynaklarını kalite ve kantite yönünden geliştirmek için faaliyette bulunmak şeklinde özetlenebilir.
Bu hedeflere ulaşmaya çalışırken;
• Orman içi ve civarında yaşayan halk başta olmak üzere toplumun bütün katmanlarının ihtiyaç ve isteklerini dikkate alan Katılımcı Yönetim İlkesi,
• Ormanda yaşayan tüm canlı türlerinin, biyolojik çeşitliliğin, toprak ve suyun korunması amacına yönelik Ekolojik İlkeleri
• Kurumumuzun sunduğu tüm hizmetlerden ve orman ürünlerinden bütün insanların faydalanmasını gözeten Sosyal ve Ekonomik İlkeleri benimseyen yönetim anlayışı ile yönetilmektedir.
Orman Bölge Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Bölgesi ile ilgili işleri mevzuat hükümleri ile Genel Müdürlüğün talimatlarına göre yönetmek, plan, proje ve yıllık programları uygulamak amacı ile bağlı birimlerin faaliyetlerini düzenlemek ve kontrol etmek.
b) İşletmeler tarafından hazırlanıp bölge müdürlüğüne gönderilen bütçeleri ve iş planlarını inceledikten sonra konsolidesini yaparak Genel Müdürlüğe göndermek.
c) Amenajman, ağaçlandırma, silvikültür ve diğer plan, proje ve raporlar ile her türlü işlere ait keşif evrakını incelemek, yetkisi içinde olanları onaylamak ve uygulanmasını sağlamak.
ç) Üretim, taşıma ve satış işlerini düzenlemek, takip etmek ve ettirmek.
d) Üretim, ağaçlandırma yolları ve yangın şeritleri ile ilgili orman yolları ağının tespitini, etüt ve projelerinin yapılmasını sağlamak, Bakanlıkça mevcut mevzuatlar çerçevesinde tespit edilecek usul ve esaslar dâhilinde üretim, ağaçlandırma ve yangın sahaları ile ilgili ve bu sahalara ulaşılmasını sağlayan işler ile aynı şekilde yetkisi dahilindeki yapım, bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.
e) Genel Müdürlükçe verilen yetki çerçevesinde işletme müdürlükleri arasında döner sermaye bütçe ödeneklerinde aktarmalar yapmak ve bu konuda Genel Müdürlüğe bilgi vermek.
f) Hizmetleri ile ilgili olarak mülki idare amirleri, diğer bölge müdürlükleri, ilgili kurum ve kuruluşlar ve kalkınma ajansları ile işbirliğinde bulunmak.
g) Lüzum görülen hallerde gerek bölge müdürlüğü, gerekse işletme müdürlüğü görev alanı içinde bulunan personelden münasip gördüklerini diğer bir işletmede ve işletmelerde bulunanları da bölge müdürlüğü merkezinde üç ayı geçmemek şartıyla geçici görevle çalıştırmak.
ğ) Her türlü inşaat ve tesisat işlerini kontrol etmek ettirmek ve her çeşit makinelerin ve motorlu taşıtların bakımlı ve randımanlı çalışmalarını temin etmek ve ettirmek.
h) Harcama yetkilisi olarak özel bütçeden bölge müdürlüğüne tahsis edilen ödeneklerin mevzuatına uygun etkin, verimli ve ekonomik kullanımını sağlamak.
ı) Özel bütçe harcama belgelerini harcama yetkilisi olarak onaylamak.
i) Bölge müdürlüğünün bütçe tekliflerinin Kalkınma Planı, Kırsal Kalkınma Planı,
Bölge Planı, Genel Müdürlük Stratejik Planı ve Performans Programına uygun olarak
yapılmasını sağlamak.
j) Bölge müdürlüğünün özel bütçeye ait taşınır iş ve işlemlerinin yürütülmesini sağlamak.
k) Bölge müdürlüğünün birim faaliyet raporunun mevzuata uygun olarak hazırlanmasını sağlamak.
l) Genel Müdürlüğün vereceği benzeri görevleri yapmak.
Orman Bölge Müdürlüğü yöneticilerinin sorumlulukları şunlardır:
a) Genel Müdürlük taşra teşkilatının her kademedeki yöneticileri, yapmakla yükümlü bulundukları hizmet ve görevleri, Genel Müdürlüğün emir ve talimatları yönünde mevzuata, plan, program ve projelere uygun olarak düzenlemek ve yürütmekten bir üst yönetici kademeye karşı sorumludur.
b) Bölge müdürü, Genel Müdürlüğün taşradaki en üst amiri olup, doğrudan Genel Müdürlüğe bağlı ve Genel Müdürlüğe karşı sorumludur.
c) İşletme müdürleri, ana hizmet ve yardımcı hizmet birimleri ile diğer bağlı birim amirleri bölge müdürüne karşı sorumludur.
d) Bölge müdürlüğü ve işletme müdürlüğü personeli, bağlı olduğu birim amirine ve bölge ya da işletme müdürüne karşı sorumludur.
e) Bölge müdürü; görev alanı dâhilindeki orman teşkilatının amiri ve özel bütçe harcama yetkilisidir.
f) Orman işletme müdürü; görev alanı içinde çalışan bütün personelin amiri ve özel bütçe harcamaları ile ilgili olarak gerçekleştirme görevlisidir. Döner sermaye bütçesine ait işlerde ise harcama yetkilisi olup, ana hizmet birimleri ile kendisine bağlı birimlerin görevlerini düzenlemekle yetkilidir.
g) Orman işletme şefi; görev alanı içinde çalışan bütün memurların amiri ve döner sermaye bütçesine ait işlerde gerçekleştirme görevlisidir.
ğ) İşletme müdürlüğü avukatları hukuki işlerle ilgili her türlü işlerin yerine getirilmesi ve takip edilmesinden sorumludur.
h) Bölge müdürü, işletme müdürü ve orman işletme şefi, 27.2.1952 tarihli ve 3/14652 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Devlet Orman İşletmesi ve Döner Sermayesi Yönetmeliğinde belirtilen diğer görevleri yapar ve yetkileri kullanır.