Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kuruluş çalışmalarına başlanılan Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TEKNOPARK), MSKÜ Senato Salonunda noter huzurunda hissedarların sözleşmeyi imzalamasıyla resmen kuruldu.
Toplantı Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, belediye başkanları, sanayi, ticaret ve esnaf odaları başkanları, turizm, gıda, yat imalatı, yazılım gibi pek çok iş kolundan temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantıda yaptığı konuşmada şirketinin hayırlı olmasını dileyen Vali Çiçek, sinerjiden enerjinin ortaya çıkacağını vurguladı.
Üniversite, belediyeler, özel sektör temsilcileri ve ticaret odalarının katılımı ile oluşturulan Teknopark Anonim Şirketi’nin Muğla’nın vizyonunu geliştireceğine inandığını ifade eden Vali Çiçek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Günümüzde dünyada işletmelerin önünü açan şey Ar-Ge’dir. Muğla’nın gelişiminde teknoparkta yapılacak Ar-Ge çalışmalarının ve üretimin bir milat olacağına inanıyorum. Teknopark, Muğla’ya turizm, tarım, enerji gibi pek çok alanda katkı sağlayacak bir oluşum. Üniversitemiz bilimi, akademik çalışmalarını buraya aktararak daha fazla katkısı olacak. Güzel bir çalışma yaparak bu seviyeye geldik. Ortak akıl kolektif hareketle hep birlikte tek çatı altında toplanarak çok yararlı bir projeye imza attık. Teknoparkın kurulması için çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum.”
Teknoloji geliştirme bölgelerinde ileri teknolojiyi, üründe ve üretimde yeni teknolojiyi yakalamak, katma değeri yüksek ürünleri elde etmek ve o bölgeye sermaye akışı, istihdam sağlamak, ülke sanayisini rekabet edilebilir ihracata dönük bir hale getirmenin amaçlandığını belirten Rektör Harmandar, “Noter huzurunda esas sözleşmeyi imzalayarak şirketimizi kuracağız. Şu anda şirketimiz 52 üyeden oluşmakta. Önümüzdeki günlerde bu 54 üyeye çıkacak. Muğla’mızda üniversitemizle birlikte bütün girişimcilerin önünü açacağız. Öncelikli olarak yenilebilir enerji, sağlık, tarımsal ve hayvansal üretim konusunda 3 ana tema olmak üzere diğer bütün alanlarda yine faaliyet göstereceğiz” dedi.
Teknoparkın üniversitenin öncülüğünde Muğla’nın her ilçesinden farklı kuruluşların temsilcilerinin bir araya gelerek kuruduğu bir teşebbüs olduğuna değinen Büyükşehir Belediye Başkanı ise şunları kaydetti:
“Getirilerinin olağanüstü fazla olabileceği ihtimali yüksek. Gelişmeye müsait teknoparklar bütün kuruluşlara baktığımızda önce yavaşça ilerleyen ve daha sonra kendisini geliştirerek farklı noktaya taşıyan kuruluşlardır. Devletin sunduğu teşviklerle araştırma ve geliştirme sisteminin oluşması sağlanacak. Üretim açısından elde edilecek sonuçlar katma değeri yüksek değerleri ortaya çıkaracak. Seçtiğimiz başlıklar Muğla’nın özgün ve ihtiyaç duyduğu alanlarda gelişmiş. Sağlık, hayvancılık ve diğer konular. O bakımdan çok önemli. Belediyeler olarak bütçe durumlarımıza göre belli oranlarda katılımı sağladık. Yerel idareler, valiliğimi, üniversitemiz, ticari kuruluşlar, ticaret odalarının bir araya gelmesi, sözleşmenin ortak imzaya alınması Muğla için bir ilk ve çok önemli. Teknopark, en az 5 yıl içerisinde çok önemli noktalara taşınabilecek kapasiteye sahip bir kuruluş.”
Konuşmaların ardından şirket ortakları öneri ve temennilerde bulundu.