Muğla Valisi Orhan Tavlı Muğla’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Odaların ve Borsanın 35. Müşterek toplantısına katıldı.
35. Müşterek toplantısı Muğla Ticaret Borsasının ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve İMEAK Deniz Ticaret Odaları Bodrum, Fethiye ve Marmaris Şubelerinin katılımıyla yapıldı.
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem afetinin ardından bölgeye yapılan yardım organizasyonları ile depremden etkilenen illerden ilimize gelerek misafir edilen vatandaşlarımıza yönelik çalışmaların değerlendirildiği, İlimizde yapılan depreme hazırlık çalışmalarının istişare edildiği toplantıda iklim değişikliği ve kuraklık, pandemi sonrası yapılaşma, düzensiz göç ve hızlı nüfus artışının etkileri görüşüldü.
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada Muğla’dan deprem bölgesine gönderilen yardım araçlarının koordineli bir şekilde gönderildiğini, karayolu ulaşımının olumsuz hava koşulları, yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yavaşlaması üzerine bölgeye yardımların askeri gemilerle sevk edildiğini vurgulayan Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen Muğla’nın altyapısının güçlendirildiğinde olası depremlerde yardım malzemesi sevkiyatı için bir üs olarak hizmet verebileceğini söyledi.
Muğla Odaları ve Borsası olarak 35’nci ortak toplantının yapıldığını belirten Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk Deprem afetinin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile irtibat halinde Muğla Valiliği ve AFAD Koordinasyonunda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer odalarla iş birliği içerisinde var gücümüzle bölgeye yardımlarımızı ulaştırdık. Bölgeye yardımlarımız devam edecek Deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapılması için de destek vereceğiz.” dedi.
İklim Değişikliği ve kuraklığa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hurşit Öztürk Çam balındaki üretim kapasitesinin artırılması ve yeni çam balı sahalarının geliştirilmesi çalışmalarına devam ettiklerini, Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek damla sulama, deniz suyunun arıtılması ve atık suların yönetimi konularının öne çıktığını söyledi.
Bu yıl zeytin rekoltesinin iyi olduğunu vurgulayan Öztürk, Zeytin ve Zeytinyağı üretiminde Avrupa ülkelerinin zeytin rekoltesinin düşük olmasının ilimizdeki ve ülkemizdeki zeytincilerimizin yurt dışında daha geniş pazarlara ulaşmasına vesile olduğunu, zeytin ve zeytin yağımızın tadıyla kalitesiyle beğenileri topladığını belirterek 35. Ortak toplantının Muğla’mıza hayırlı olmasını diledi.
Yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik vurgusu yapan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon Bodrum’un göç almaya devam ettiğini belirterek bu konuda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Bodrum Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya Pandemi sonrası yapılaşma, düzensiz göç ve hızlı nüfus artışının getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
35. ortak toplantıya katılımından dolayı Vali Orhan Tavlı’ya teşekkür ederek sözlerine başlayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yaşanan deprem felaketinin ardından, Valiliğimiz koordinatörlüğünde her türlü desteğin sağlandığını belirten Çıralı “Bu duyarlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fethiye’de 8 bin depremzede misafirimiz var. Otelcilerimiz çok büyük destek verdi. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve ihtiyaçlarını gidermek için her türlü desteği sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Asrın fekaleti olarak tanımlanan depremin ülkemiz nüfusunun yaklaşık %15ini barındıran illerde etkili olduğunu belirten Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan Depremin maddi yıkımının yanında önümüzdeki aylarda yaratacağı ekonomik etkisinin de iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
2023 yılı turizminden umutlu olduğunu vurgulayan Başkan Ayhan, 2023 yılı turizm sezonunun 17 Mart tarihinde İngiltere’den Dalaman’a gelecek uçak ile başlayacağını ifade etti.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer Milas’ta 4 bin 500 depremzedenin misafir edildiğini, deprem bölgesine gönderilen yardımlarda İş insanlarının ve üyelerin çok büyük desteği olduğunu belirterek destek veren herkese teşekkür etti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise Deniz ambulansı sayısının arttırılması ve yangın söndürme gemisi imalatının yapılması önerilerinde bulundu.
Muğla merkezden deprem bölgesine yapılan yardımlar için Muğla Ticaret Borsasına ve oda üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş deprem bölgesine yardım ve desteğin süreceğini belirterek “Bu oldukça uzun bir iyileşme süreci. Desteğimizi sürdüreceğiz. Muğla Odaları ve Borsa olarak 20 bin Ramazan gıda kolisini deprem bölgesine gönderme kararı aldık. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
10 Mart Cuma günü MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen depreme yönelik alınacak önlemlere yönelik toplantıya ilişkin bilgi veren Başkan Karakuş, “İnşaat alanında faaliyet gösteren komitelerimizin kıymetli çalışmalarıyla, Üniversitemiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, AFAD ve ilgili meslek odaları ile pek çok kuruluşun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda çok güzel ve ilginç bilgiler edindik ve görüşler aldık. Sonuç raporu hazır olduğunda taraflarımızla da paylaşacağız. Bundan sonraki süreci çalıştay niteliğinde sürdürmek istiyoruz” dedi.
Ülkemizin önde gelen turizm bölgelerinden olan Muğla’nın nüfusunun yazlık ve kışlık sezonlarda ciddi oranda değiştiğini belirten Karakuş, Bu nüfus hareketliliği de göz önünde bulundurularak, yazlık kışlık deprem ve afet senaryolarımızı tespit etmemiz ve hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Toplantıya konuk olarak katılan Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler Deprem bölgesinden geldiğini belirterek deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tecrübe ve deneyimlerini aktardı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar, depremzedelere ve aziz milletimize başsağlığı ve geçmiş olsun dilekleri ile konuşmasına başlayan Vali Orhan Tavlı Devletimiz de, milletimiz de, özel sektörümüz de çok güçlü. Birlik ve beraberlik içerisinde bu zorlu günleri geride bırakacağız” dedi.
Koruyucu ve önleyici çalışmaların önemini vurgulayan Vali Orhan Tavlı Muğla İl Afet Risk Azaltma Planının 2021 yılında hazırlandığını ve sonrasında ilgili kurumlara ödev ve sorumluluklarının iletildiğini, Muğla’daki tüm kurum ve kuruluşların çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü ifade etti.
İmar ve yapılaşma konularında kamu kurum ve kuruluşları nezdinde yürütülen işleyişlere katkı sağlamak amacıyla Muğla Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde oluşturulan Planlama, İmar ve Yapılaşma Komisyonunun çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Orhan Tavlı, Üniversitemiz, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ve komisyonun katılımıyla gerçekleştirilen deprem önlemleri toplantısının verimli olduğunu söyledi.
Muğla’dan yaklaşık 1000 tır insani yardım malzemesinin karayoluyla, askeri ve sivil gemilerle ve askeri uçaklarla deprem bölgesine gönderildiğini, bölgeye yardım malzemesi götüren askeri gemilerin bölgede hastane olarak hizmet vermeye devam ettiğini belirten Vali Orhan Tavlı depremden etkilenen bölgelerden ilimize gelen yaklaşık 45 bin vatandaşımızın misafir edildiğini, yaklaşık 6 bin vatandaşımızın da kendi şehirlerine veya diğer illere dönüş yaptığını açıkladı.
Muğla Valisi Orhan Tavlı Muğla’nın tek yürek olduğunu, büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği sergilediğini belirterek gönülden yardım seferberliğine katılan, destek olan tüm odalarımıza, borsamıza, iş insanlarımıza, esnafımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve kadirşinas Muğlalı hemşehrilerimize teşekkür etti.
Konuşmaların ardından gündem maddeleri değerlendirildi. ulusal ve uluslararası fuarlara ortak katılımın sağlanmasının ilin tanıtımı için doğru bir yöntem olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.